Historiek 10j Atletiek Staden

 Historiek 10 jaar atletiek Staden 29-06-2008

Oprichting:

Op kermisdinsdag van september 1997, tijdens het avondcriterium van de Bruggestraat ontmoette Henri Lefevere zelf lange afstands atleet en lid van AV Roeselare met Stadense roots, moeder Geirnaert .

Zij vroeg Henri of hij geen training kon geven in Staden aan haar kinderen die ook aan atletiek deden. Henri had zelf al aan de oprichting van een club gedacht, hij heeft dit natuurlijk eens besproken met zijn echtgenote Christine .

Ze stond er niet weigerachtig tegenover .Er werd gestart op het eerste terrein van Sk Staden.Dit werd natuurlijk eerst wel wat met argusogen bekeken .Henri stak zijn lichtop bij Burgemeester Josianne Lowie en schepen van sport Ludwig Willaert .Zij vonden het initiatief uiterst positief, vroegen contact op te nemen met de sportfunctionaris Rika Depreitere .

Samen werd dan alles doorgenomen Aangezien er geen mogelijkheden waren om te trainen buiten de voetbalvelden werd een vergadering belegd met bestuur SK Staden.Voorzitter Willy Hoorelbeke,secretaris Jean -Pierre Deraeve, Frans Decaestecker was ook aanwezig als Stadenaar en AVR bestuurslid .

In een volgende vergadering werd gezocht naar een naam ten slotte werd AVRAS gekozen als Atletiek vrienden Roeselare afdeling Staden. Er was ook de overeenkomst dat we een eigen strategie gingen volgen met eigen bestuur.

Er kon gekozen worden tussen recreatief aan atletiek doen onder de noemer van Staden en de VAL atleten die liepen onder de naam van AVR . Op een training kwam Norbert Verlinde toenmalig directeur van de gemeenteschool Staden eens kijken naar de nieuwe atletiekclub. Hij werd bereid gevonden mee te werken . Eric Wybo dacht aan een road –runners club,het werd geïntegreerd in AVRAS Er werd een bestuur gevormd voorzitter Henri Lefevere, administratief secretaris Frans Decaestecker schatbewaarder Norbert Verlinde public relations Eric Wybo en Rika Depreitere

Wat is atletiek.

De atletieksport is al van oudsher beoefend en is met het zwemmen de Olympische sport.

Atletiek bestemd voor alle genen bestaat uit verschillende disciplines oa sprint, hordelopen, steeple, afstandslopen, cross, hoogspringen verspringen, polsstokspringen, kogelstoten, discus werpen, speerwerpen en hamerslingeren . Dit heeft als belangrijk voordeel dat een ieder wel in een bepaalde discipline de mogelijkheid vindt om er zich in te specialiseren maar het nadeel is dat men als trainersteam 52 weken op 52 paraat moet zijn.

Trainingsmogelijkheden.

In de eerste jaren werd na een duidelijke afspraak met SK Staden, getraind op en rond het 2de voetbalveld . Door de gemeentelijke autoriteiten werden gronden aangekocht, genivelleerd en ingezaaid.In 2003 konden we dan voor de eerste maal trainen op dit grasterrein.2006 kwam er dan een kunstof spurtzone en werden hoog en verspring standen aangelegd

Volgens het gemeentelijke beleidsplan zou er in deze legislatuur (2007-2013) een atletiekpiste worden aangelegd .

Trainingen.

Sinds het ontstaan van de club zijn er woensdag en vrijdag groepstrainingen voorzien maar er zijn daarbuiten tal van extra trainingen.atletiek trainingen werden en worden gegeven door sterk gemotiveerd trainersteam en dit over de jaren heen, enkelen zijn ook gediplomeerd. Het huidige trainersteam bestaat uit gediplomeerde hoofdtrainer Henri Lefevere (sinds kort ook benoemd als Provinciaal trainer), assistent-trainers de gediplomeerde Kristof Lefevere, Kris Hanne en Jef Kerremans interim-trainers William Vanherpe,Veroniek Supeene ,Fien Huyghe, Marieke Vercruysse en Lissa Demuynck.

Website.

Ook op digitaal gebied zijn we vooruitstrevend onze website www.atletiekstaden.be is dan ook goed uitgebouwd,veel bezocht veel informatie,tal van nieuwtjes en een mooie foto galerij.

Structuur.

Bij atletiekclub Staden staan de atleten centraal – talrijke atleten zijn via AVR(de AVRAS atleten) aangesloten bij de VAL (Vlaamse atletiekliga).De vrije sporters hebben via AC Staden de mogelijkheid om in gezinsverband aan wedstrijden deel te nemen van de liga W.VL.V.T.A.V.het is tevens en zeker een basislegging als jonge atleet om later naar de VAL over te schakelen, en dan is er de derde grote groep, de recreatieven, die door de samensmelting met wedstrijd atleten de basis leggen van veel sportgenot.Verzekerd de Val atleten via de VAL en voor de rest via de federatie Sporta, waarmede men niet alleen verzekerd is voor atletiek maar ook fietsen en zwemmen inbegrepen zijn.

VZW.

In 2000 werd gekozen voor het VZW statuut dat een grote veiligheid biedt voor zowel bestuur als leden.

AVRAS ging ten officiële titel over in Atletiekclub Staden vzw .Er werden nieuwe bestuursleden aangetrokken

Martine Vandewalle werd voorzitter, Veroniek Supeene ondervoorzitter William Vanherpe boekhoudkundige verantwoordelijke Martine Wallicam schatbewaarster Henri Lefevere gerechtigd correspondent en hoofdtrainer en Geert Wallays public relations .

Gemeentelijke organisaties.

Als atletiekclub staan we steeds op de eerste rij om mee te werken aan gemeentelijke organisaties zoals daar zijn LaKoSta, tienersportbeurzen, sportkampen, jeugdolympiades, Vlaamse veldloopweek etc .

Cross.

Mede dank zei AVR kunnen we iedere jaar een cross organiseren eind september.Deze AVR oefencross is tevens een cross van de

VLaamse veldloopweek een uitstraling voor de gemeente.

Kampioenen.

In 10 jaar atletiek in Staden zijn we terecht fier dat we tal van Provinciale kampioenen hebben kunnen opleiden zowel Val kampioenen als kampioenen der West-Vlaamse vrije sporters.

Ook tal van Vlaamse titels hebben we naar Staden mogen meebrengen .

Provinciale en Nationale records.

Tal van Provinciale records sneuvelden sommigen zelfs meer dan 15 jaar oud Evy Six (400m) Jasmijn Demuynck (Kogel) en Lissa Demuynck (60m en 100m)Nationale record voor Rik Demuynck gewichtsvijfkamp en gewichtwerpen.

 

Belgische kampioenen.

Het nationale jeugdcriterium in Nijvel is voor veel onze jongeren een hoogtepunt in hun jeugdige atletiek carrière .Er al kunnen bijhoren is al een unicum maar een titel halen is het summum.Dat was weggelegd voor,Bart Veryser(60m),Lissa Demuynck (80m)Jasmijn Demuynck (kogel)Evy Six (300m)en de aflossingsploeg met o.a Bart Veryser en Arne Wallays. Ook bij cadetten en scholieren werden tal van nationale titels behaald deze eer was weggelegd voor Lissa Demuynck(60m 100m en 200m Jasmijn Demuynck(kogel) Master Rita Vanhoorne (marathon)en Senior Yvan Hostens Ultralooop.

Wereldkampioenschappen.

Emanuel Vanderjeugd werd als junior geselecteerd voor WK duatlon in Amerika en Yvan Hostens voor de ultraloop.

Met Lissa Demuynck hadden we een eerste selectie voor de Fisec wereldkampioenschappen .Lissa behaalde een prachtige 4de plaats op de 100m.Ook Evy Six Jasmine Haghedooren Louise Moyaert Ine Bekaert werden dankzij de VMS schoolploeg geselecteerd voor de cross wereldkampioenschappen in 2006 in Italië en in 2008 in Tsjechië .

Huldigingen.

Tal van Provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenen werden door de gemeentelijke overheid reeds gelauwerd.

Deze voor de kampioenen heerlijke gebeurtenis heeft een enorme stimulans om zich verder in te zetten en ver buiten de gemeentelijke grenzen de naam en faam van de gemeente hoog te houden.

 

Sportman, sportvrouw en sportploeg verkiezing der gemeente.

We zijn zeker trots in de 10 jaar atletiek in Staden dat we ook bij de bovengemelde verkiezingen dikwijls in de prijzen vielen

Sportman: Bart Veryser (2000) Arne Wallays (2001) Rik Demuynck (2002) Bart Veryser (2003) Sportploeg: pupillen aflossingsploeg in 2002 met Ine Bekaert, Jasmijn Demuynck Alison Bogaert en Evy Six De scholierenaflossingsploeg in 2007 met Jasmine Haghedooren, Louise Moyaert Alison Bogaert en Evy Six

Sportvrouw : Silke Vercruysse (1999) Rita Vanhoorne(2000 en 2001) Lissa Demuynck (2002,2004en 2005)Evy Six (2003 en 2006)en Jasmijn Demuynck (2007)

 

 

Atleet en atlete van het jaar.

Telkenjare wordt de clubatleet van het jaar verkozen de eerste keer was in 1999 met Bart Veryser vervolgens Carlos Cafmeyer Arne Wallays, Jens Raes, Ronny Vaandenbroucke, Kris Hanne Rik Demuynck, Johan Vanseveren en Henri Moyaert

 

Telkenjare wordt de clubatlete van het jaar verkozen de eerste keer was in 1999 met Silke Vercruysse vervolgens Rita Vanhoorne,viertal (Hanne Cool Fien Huyghe Marieke Veryser en Marieke Vercruysse)Lissa Demuynck,Evy Six, Jamijn Demuynck, Alison Bogaert Christa Noyez en Els Vanherpe.

 

Atle(e)t(e) van de trainer.

Al vanaf 2001 werd de ate(e)(t)e van de trainer verkozen iemand die als voorbeeld kan gesteld worden voor de andere atleten niettegenstaande die niet direct kampioene allures hebben.Zo werd Saar Bekaert de eerste die deze eer te beurt viel vervolgens Louise Moyaert,Alison Bogaert Laurence Bossier, Jannes Cottyn, Jasmine Haghedooren en Jana Hanne

Uitrusting.

De leden aangesloten bij de VAL via AVR(AVRAS atleten) lopen in de wedstrijden met de AVR clubuitrusting, de vrije sporters en recratieven lopen met een eigen clubtrui.

In de loop der jaren werden al T –Shirts geschonken door Kantoor Vermeire en Kantoor Eric Bostoen (trouwens onze hoofdsponsor) en waren er reflecterende vestjes en eigen trainingspakken.

Ter gelegenheid van 10 jaar atletiek in Staden werd een werkgroep opgericht onder leiding van Kris Hanne die zich ingezet heeft voor een volledig nieuwe atletiek uitrusting . Uniek is wel dat gekozen werd voor een uitrusting zonder publiciteit wel met het club logo en dit voor de gegadigden, met eigen financiering van de atleet.

Toekomstvisie.

Niettegenstaande de hype van de start to run, er verder voor zorgen dat atletiek in al zijn facetten verder kan beoefend worden en we met de verdere uitbouw van het atletiekterrein deze doelstelling kunnen bereiken.

Onze doelstelling van 10 jaar verder door te zetten nl. dat de atleet centraal staat, dat iedereen aan bod komt, vanaf de jonge jeugd tot de al niet meer zo jonge master, jongens en meisjes of dames en heren.

Zowel VAL atleet, vrije sporter als recreatieve uit de 3 deelgemeenten en naburige gehuchten, verder in een geest van vriendschap het zich verder optrekken aan elkaar met als één doel veel atletiekgenot.