2018-03-18 Zwinstedenloop

Zwinstedenloop Sluis 18 maart 2018.
Sluis een stadje , gelegen in het westen van Zeeuws Vlaanderen en slechts 2 km van de Belgische grens is  in ca 1280 ontstaan door het verzanden van het Zwin .
Het meest unieke van dit stadje van ca 2400 inwoners is zijn stadhuis die als enige in Nederland een Belfort heeft en het eind van de Damse vaart zeker een toeristisch handels merk. Sluis is tevens een vestiging stad en heeft reeds vele oorlogen moeten trotseren in zijn circa 750 jarige bestaan, werd het omzeggens volledig heropgebouwd na de tweede wereld oorlog. Sluis is tevens een  echt winkel stadje en vele  West-Vlamingen maken er dan ook een aangename dag trip van .Natuurlijk kan men er ook culinair genieten ,vele goede restaurants met tot voor kort het 3 sterren restaurant van Sergio Herman.
Maar op de derde zondag van maart organiseert de stad een loopevenement en het is zeker al een klassieker want  met zijn 25ste organisatie  was het aan zijn zilveren jubileum editie toe
Het was een echte ijsdag , uniek in de weer geschiedenis dat nog zo laat in maart de temperaturen van een ganse dag niet boven het nulpunt  komen . Daarbij  dat men behoorlijk wat in het hinterland loopt en ook de strakke Noordoosten wind zorgden dat het een wedstrijd was voor echte Flandriens .Ook enkele onzer atleten behoorden daar zeker bij .
Simon Wallican startte op de 10 km en liep een sterke wedstrijd verpulverde met bijna 2 minuten zijn tijd van verleden jaar  tot 41 min 52 sec en werd daarmee 25ste van de 148 startende atleten.
Ook Leen Vanderyze die de halve marathon liep presteerde sterk en werd in 1 u 52 min 54 sec 45ste van de 126 startende dames.
In de mannen halve marathon  stonden 418 deelnemers aan de startlijn met onder andere Jannes Cottyn  die prachtig 6de werd in 1 u 13 min 07 sec. Ook al sterk van de her optredende Wouter Mees  die 44ste algemeen werd maar 8ste in eigen categorie in 1 u 23 min 41 sec . Duatleet Bene Pype was ook best tevreden toen hij na 1 u 37 min 44 sec en als  171ste algemeen en 58ste in eigen categorie de aankomst bereikte. Dirk Ally waagde zich ook eens aan de halve marathon en was best tevreden met zijn 2 u 02 min 34 sec en als algemeen  378ste en 74ste in eigen categorie te kunnen finishen .
Simon, Leen, Jannes , Wouter , Bene en Dirk sterk van jullie in deze winterse omstandigheden .
Henri