2023-06-16 Nacht van Vlaanderen

42e Nacht Van Vlaanderen 16 juni 2023.
Naar jaarlijkse traditie werd ook dit jaar Torhout overspoeld met sportievelingen. Meer dan 7.000 deelnemers, een topeditie. De zon was terug van de partij, maar de temperatuur lag gelukkig iets lager dan de vorige dagen. Een goeie 24 graden aan de start. Om de 5 kilometer was er ook een welgekomen bevoorrading voorzien.
Aan de start van de halve marathon stonden 879 atleten klaar, waaronder ook 6 leden van AC Staden. Het mooie parcours ging door velden en bossen richting het centrum van Zedelgem waar zich volksfeest voltrok met volle terrassen en enthousiaste fanfare op de markt. Meerdere bruggen over de E403 en de Ruitjesbosstraat zorgden voor de 53 hoogtemeters.
Wim Depoorter nam een vliegende start. Hij hield sterk vol en eindigde met een knaltijd van 1:30. Goed voor een plaats in de top 100! Ook Arne Vanhaelewyn trotseerde de warmte en liep heel knap 2 minuten later over de meet. Proficiat!
Bene Pype, Dries Saint Germain en Thijs Heens waren niet aan hun proefstuk toe, en namen debutante Stéphanie Prinzie onder hun hoede. Dankzij het trainingsschema van trainer Johny en het knappe werk van de hazen, werd de beoogde tijd gehaald en bereikten de vier samen de finish na 1:48. Een mooie teamprestatie!
Een prachtige organisatie, een parcours bezaaid met talrijke supporters en prachtige prestaties maakten van dit evenement weer een feest!

 

 

 

2023-05-31 Dwars door de zilten

Dwars door de Zilten 31 mei 2023.
Het Orthopedagisch Centrum Sint-Idesbald was zoals ieder jaar eind mei, de start en aankomstplaats van de wedstrijdloop “ Dwars door de Zilten”. Er wordt daar zowel een 3,5 km (1 ronde) als een 10,5 km ( 3 ronden) loop georganiseerd.
Dit is een wedstrijd doorheen de mooie groene natuur van de Zilten waar zowel kinderen, jongeren, volwassenen, medewerkers van O.C Sint-Idesbald, AZ Delta en vele andere sportievelingen lopen in een gezellige sfeer. Deze wedstrijd is vooral een stimulans om gezond te leven!
Woensdagavond 31 mei, een zonnige dag ben ik ook afgezakt naar het prachtige domein St-Idesbald.
Ik had zin om terug eens de 10,5 km te lopen. Wat was ik blij toen ik daar aankwam dat ik nog op 2 andere AC Staden dames botste, Ria Truwant en Valerie De Smet. Ook zij zouden na lange tijd weer een wedstrijd lopen. Wij hadden alle drie ook voor de eerste maal ons nieuw AC Staden singletje aangetrokken (zie foto).Toen we ons inschreven in de sportzaal ontmoetten we ook ons bestuurslid Ria Van Besien, druk in de weer als medewerker van dit unieke sportevenement.
Doordat we lange tijd geen wedstrijden meer gelopen hadden, begaven we ons met de nodige zenuwen naar de start. Deze was voorzien om 19 u30.
Op dit moment was de 3,5 km bezig en waren we getuige van de aankomst van 3 andere AC Staden dames. Marlies Cool finishte in een tijd van 15:04, Delphien Burghgraeve in 15:45 en Marieke Vercruysse legde de 3,5 km af in 16:05. Ze hadden het schitterend gedaan. Daar konden wij alleen maar van dromen.
Toen was het aan onze beurt. Ik startte meer vooraan omdat ik toch een behoorlijke tijd wilde lopen terwijl Ria en Valerie achteraan stonden. Zij wilden vooral genieten en gelijk hebben ze!
Je waagt je tijdens het lopen in de wijde natuur, veel groen, weiden, akkers, kortom de omgeving van de Zilten is wonderschoon. En het zonnetje kleurde alles nog zoveel intenser. Spelbreker was af en toe de krachtige noordoostenwind. Maar wij, flinke dames, trotseerden dit euvel wonderwel!
Het was vooral genieten, we waren dankbaar dat onze gezondheid het nog toeliet deelnemer te mogen zijn van dit sportevenement.
Heel fier en voldaan kwamen we over de meet. We hadden het gedaan!

Ik kwam aan na 54 min, Valerie en Ria na 65 min. Aan de foto hieronder kan je zien wie er het meest genoten heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de wedstrijd kregen we een drankje van de organisatie aangeboden en dat het smaakte hoef ik jullie wellicht niet meer te vertellen…

Leen Vanderyse

 

2022-04-18 Prestoloop Ichtegem

Prestoloop Ichtegem 18 maart 2022.
Al de vierde wegwedstrijd van het Runningcentercriterium van het Houtland.
Volop zon en bijna geen wind: ideaal loopweer dus.
10km deze keer voor allen en Wim was in goeie doen: 42m02s, Johan had wat meer tijd nodig: 43m31s.

 

2022-03-27 Marathon Gent

Marathon Gent 27 maart 2022.
Een bijzondere prestatie op een bijzondere dag.


Het lopen van een marathon prijkte al sinds lang hoog op mijn bucketlist. Een steeds terugkerende blessure belemmerde me echter lange tijd om dit doel te realiseren. Na een lange looptraining samen uitte mijn dochter Astrid de ambitie om in het voorjaar van 2022 haar eerste halve marathon te lopen. De wedstrijd in Gent, haar geliefde studentenstad, genoot haar voorkeur. Mijn dochter moedigde me aan om net als zij ook mijn grenzen te verleggen en me in te schrijven voor de marathon op 27 maart, tevens mijn 60ste verjaardag. Onder het motto “Waar een wil is, is een weg”, begon ik gemotiveerd aan een 16-weeks-trainingsprogramma.
Op de website van Runnersworld downloadde ik het trainingsschema voor lopers die een tijd onder de 4 uur ambieerden. Dit doel leek me ambitieus maar tegelijk realistisch, aangezien ik al meerdere halve marathons in 1 uur en 50 minuten liep. Tijdens het trainingsprogramma vulde ik mijn zondagen met steeds langer wordende duurlopen (gaande van 11 km tot 35 km). Dit combineerde ik met wekelijks 1500m zwemmen, 40 km fietsen, 1 uurtje turnen en 1 uur intervallopen tijdens de trainingen van Johny op de atletiekpiste van Staden.
Ik voelde hoe mijn lichaam door dit gevarieerd trainingsschema steeds sterker werd. De zondagse lange duurlopen gingen telkens vlot hoewel ik de afstand in sneltempo opdreef. Mijn langste trainingsloop bedroeg 35km. Mede dankzij de hartverwarmende aanmoedigingen van mijn vele atletiekvriendinnen, voelde ik me zowel mentaal als fysiek helemaal klaar voor mijn marathondebuut.
Op zondag 27 maart hing een frisse en mistige lucht boven de Gentse watersportbaan. Mijn dochter Astrid en mezelf spraken elkaar nog enkele laatste bemoedigende woorden toe in de startbox. De eerste 10km van de halve marathon en de marathon waren immers identiek.
Via de Sint-Michielsbrug – met het iconische uitzicht op de torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal – kwamen we aan op de Graslei, waar we langs de oever van de Leie de prachtige middeleeuwse gebouwen konden bewonderen. Via het Grootkanonplein met de Dulle Griet, de Vrijdagmarkt ging het richting Baudelokaai, Baudelopark en Portus Ganda, waar de Leie en de Schelde samenvloeien. Vanaf het Keizerpark volgden we de loop van de Schelde. We kwamen onder meer voorbij de Louisa d’Havébrug, de in 2020 ingehuldigde fiets- en voetgangersbrug die de Gentse binnenstad verbindt met Ledeberg. Na een passage door het Merelbeekse Liedermeerspark doemde een volgende eyecatcher op het parcours op: de Ghelamco Arena. We mochten door het modernste voetbalstadion van het land lopen.
Na de doortocht door de Ghelamco Arena zette Astrid, deelnemer van de halve marathon via de oevers van de Ringvaart opnieuw koers richting Topsporthal.
Ikzelf, deelnemer van de marathon, trok zuidwaarts naar Zwijnaarde. Daarna volgde nog een prachtige groene passage door het Parkbos, een natuurgebied van 1200 hectare op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. Via Sint-Denijs-Westrem, een idyllisch pad langs de meanderende Leie in Afsnee en de Blaarmeersen bereikte ik opnieuw de Watersportbaan en de Topsporthal.
Een mooi gevarieerd parcours met overal langs het parcours enthousiaste toeschouwers. Onderweg waren 7 bevoorradingen voorzien met o.a. sportdrank en bananen.
De eerste 10 km liep ik in 57 minuten, zoals gepland. Ik passeerde de boog van 21km na 1 uur en 58 minuten. Aangezien de eerste halve marathon heel vlot ging, probeerde ik wat te versnellen. Na 3u en 13 minuten had ik al 35km gelopen, ik lag wat voor op het beoogde schema. Ik kon constant groepjes lopers inhalen. Het leek even alsof ik naar de finish aan het zweven was. Tot de man met de hamer mijn pad kruiste rond km 38. Mijn beenspieren begonnen te verkrampen en ik kreeg pijnscheuten in mijn rug. Puur op doorzettingsvermogen sleurde ik mijn loodzwaar aanvoelende benen door de laatste kilometers. Uiteindelijk bereikte ik met een vermoeid maar gelukkig gevoel de eindmeet na 3u, 59 minuten en 46 seconden. Net geen 4 uur; het doel was bereikt!
Mijn man Dirk, kinderen en kleinzoontje stonden mij op te wachten. Ik was dolgelukkig toen de kleine Hector mij een boeketje bloemen gaf omdat ik én jarig was én mijn eerste marathon had uitgelopen. Dat ik met een gemiddeld tempo van 10,6km/uur tweede was geworden in mijn leeftijdscategorie maakte me extra trots!
Ook nu ik op tram 6 ben opgestapt, zal ik proberen om verder te blijven lopen. Lopen is voor mij een echte passie geworden, die zowel mijn lichamelijke als mentale gezondheid enorm ten goede komt. Mens sana in corpore sano!

 

2022-03-19 Kasseiloop Eernegem

Kasseiloop Eernegem 19 maart 2022.
Schitterend weer voor de tweede wedstrijd van het runningcentercriterium van het Houtland maar wel een strakke 4 beaufort wind.
Iedere ronde (er waren er 4) was het een 700m pal tegen wind. De eerste ronde nog een beetje kunnen schuilen in de groep maar de volgende moest ik er wel alleen tegen aan.
Mijn tijd was dan ook een stuk minder goed dan de vorige week: 46m00s.
Wim was ook terug van de partij en die had geen last van de wind en liep een heel mooie tijd: 43m17s.

Johan.


.